|

Bilgisayar Montajı
Bilgisayar montaj işlemine başlamadan önce gerekli parçaların bulunup bulunmadığını kontrol edin. Çünkü bazı parçalar bir bilgisayarın çalışması için mutlaka gereklidir. Bu parçalar;
a) Kasa b) Anakart c) İşlemci d) RAM e) Ekran kartı f) Disket sürücü
ve sabit diskten oluşur.
Diğer parçalar da;
CD-ROM sürücü ve Ses kartıdır.
Adım Adım Montaj
1.Kasanın vidalarını sökün. Kapağını çıkartın.
2.Anakart üzerine RAM'leri takın. RAM'lerin yuvaya tam oturmasını sağlayın.
3.İşlemciyi yuvasına yerleştirin. Anakart kitapçığından, takmış olduğunuz işlemcinin jumper ayarlarını yapın. İşlemcinin üzerine CPU fanını takın.
4.Anakartın ayaklarını takın ve kasanın içine yerleştirin. Vida ile tutturun.
5.Anakartın elektrik bağlantısını, güç kaynağından gelen kabloyla yapın.
6.Disket sürücüyü kasanın disket sürücü yuvasına takıp vidalayın.
7.Kasanın güç kaynağından gelen küçük elektrik kablolarından birini disket sürücüsünün elektrik yuvasına takın. Daha sonra disket sürücüsünün data kablosunu bağlayın.(Data kablosunun kesik kısmını disket sürücüye takın.)
8.Güç kaynağından gelen elektrik kablolarından birini sabit diskin elektrik kısmına takın. Sabit diskin data kablosunu da taktıktan sonra kablonun diğer ucunu anakart üzerinde bulunan iki IDE yuvasından birine takın. Sabit diski kasaya vidalayın.
9.Fareyi takmaya yarayan COM1 ve COM2'nin bulunduğu portu anakarta vidalayın ve anakart üzerinde bulunan yuvalarına takın.
10.CD-ROM sürücüyü kasaya vidalayın. Aynen sabit diskte olduğu gibi elektrik ve data kablosunu bağlayın.
11.Ekran kartını eğer PCI ise, anakart üzerinde PCI yuvasına, AGP ise, AGP yuvasına takın ve kasaya vidalayın.
12.Varsa ses kartını, anakart üzerinde bulunan ISA yuvasına takın ve vidalayın.
13.Kasanın kapağını kapatın ve vidalayın.
14.Monitör, elektrik bağlantısını kasadan alıyorsa kablosunu kasanın arkasında bulunan yuvaya takın. Monitörün veri almasını sağlayan kabloyu ekran kartı üzerindeki yuvaya takın. ATX kasalarda monitöre elektrik veren kablo yuvası yoktur. Monitör elektriğini kasadan değil direkt olarak alır.
15.Kasanın arkasında bulunan yuvaya klavye bağlantısı yapın.
16.COM1 portuna fareyi bağlayın.
17.Kasanın elektrik kablosunu prize takın.
18.Kasanın ön kısmında bulunan POWER düğmesine basın ve bilgisayarı açın.
19.Bilgisayar açıldıktan sonra RAM sayma işlemi yapacaktır. CPU markası ve saat hızı ekranda görünecektir. RAM sayma işlemi biter bitmez, klavye üzerinde bulunan DELETE veya DEL tuşuna basın ve BIOS Setup programını başlatın.
20.Ok tuşlarıyla "IDE HDD AUTO DEDECTION" kısmına geçin ve ENTER tuşuna basın. Primary master bölümünde sabit diski aratmak için Y tuşuna basın. Primary slave, Secondary master ve Secondary slave içinde Y tuşlarına basın. Takmış olduğunuz sabit diskin bulunmuş olması gerekir. ESC tuşuna basarak ana menüye geri dönün.
21.Ana menüden ok tuşuyla SAVE and EXIT kısmına geçin. ENTER'a basın. Bilgisayar yeniden açılacaktır.
Montaj Sonrası İşlemler
1.Bilgisayarı açmadan önce, disket sürücüye bir sistem disketi veya DOS işletim sisteminin birinci disketini takın.
2.Bilgisayar disket sürücüden okuduğu sistem dosyalarıyla açılır ve A: komut istemcisine geçer. Artık DOS komutları kullanılabilir. (Tarih ve saati yeniden girmek gerekmiyorsa, ENTER tuşuna basılarak geçilir.)
3.Sabit disk ilk defa kullanılıyorsa, formatlama işleminin yapılması ve sistem dosyalarının yüklenmesi gerekir. Bunun için diskette "format.com" dosyasının olması gerekir. Bu dosya DOS'un birinci disketinde vardır.
4.A:\> format c:/u/s komutuyla format işlemi yapılır.
5.Sistem disketi sürücüden çıkarılır, bilgisayar kapatılıp yeniden açılır.
6.Bilgisayar C: sürücüsünden açılmıştır.
7.CD-ROM sürücüsünün kurulum (install) disketi, disket sürücüye takılır.
8.A: yazıp ENTER tuşuna basarak A: sürücüsüne geçilir.
9.Dır komutu ile kurulumu başlatacak dosyanın hangisi olduğuna bakılır. (Genellikle bu dosya Kur.exe ya da install.exe'dir.)
10.A:\> install yazılır ve ENTER tuşuna basılır. CD-ROM kurulum programı başladığında seçenekler ENTER tuşuna basılarak geçilir.
11.Bilgisayar yeniden açılır.
12.CD-ROM sürücüye, Windows 95 ya da Windows 98 CD'si takıldıktan sonra D: yazıp ENTER tuşuna basarak D sürücüsüne geçilir.
D:\>kur yazılarak Windows 95 ya da Windows 98 işletim sistemi kurulumu başlatılır. Gerekli seçenekler yapıldıktan sonra TAMAM tuşuna tıklanır. Dosyaların kopyalanması ve ayarların yapılmasından sonra, kurulum programı tarafından bilgisayar yeniden açılır. Artık, Windows'un masaüstü ekrana gelir.
Donanım Sorunları ve Çözümleri
1) Montaj işlemi bitti, bilgisayar açılınca ekrana hiç görüntü gelmiyor.
Önce, kasadan fan sesi gelip gelmediğine bakın. Eğer fan çalışıyorsa, anakart, metal bir kısma temas edip kısa devre yapıyor olabilir. Anakart bağlantılarnızı kontrol edin.
2) Bilgisayar açıldı, fakat disket sürücüde bulunan disketi okumuyor.
Disket sürücü data kablosu bağlantısı yanlış yapılmıştır. Kablonun disket sürücüye takılan kısmını ters çevirin. Yeniden takın. Bilgisayarı açtığınızda disket sürücünün ışığı sürekli yanmamalıdır. Yanıyorsa kablo yine yanlış bağlanmıştır.
3) Bilgisayar açılırken sabit diskimi görmüyor.
Bilgisayar açılırken del tuşuna basarak BIOS Setup bölümüne geçin. Buradan "IDE HDD AUTO DEDECTION" kısmına girin ve sabit diskinizi tanıtın. Kaydedin ve çıkın.
4) BIOS Setup'ta sabit diski bulamadı.
Sabit disk jumper ayarlarınızı kontrol edin. Kablonun anakart yuvasına tam oturup oturmadığına bakın.
5) Bilgisayar açılırken sabit diski tanıyor fakat sabit diskten sistem başlamıyor.
Sabit diskten sistem açılmasını sağlayan "boot" kısmına boot virüsü bulaşmıştır. Anti-virüs programlarıyla temizleyin.
6) CD-ROM sürücüyü kurdum fakat sürücüye geçmek isteyince "CDR 103: Not Ready Error Reading Drive D: Abort, Retry, Fail?" şeklinde hata mesajı veriyor.
CD-ROM içinde bulunan CD-ROM arızalıdır. Eğer başka CD'leri de okumuyorsa CD-ROM sürücünüz arızalıdır.
7) Windows kurulumu sırasında bilgisayar kilitleniyor.
Sabit diskinizde 'bad sector' (Sabit disk üzerinde oluşan fiziksel hasarlar) olabilir. Sabit diski disk programlarıyla kontrol ettirin. RAM'lerde problem olabilir.
8) Windows 95'te istediğim çözünürlüğü ayarlayamıyorum.
Ekran kartı sürücüsü yüklenmemiş veya yanlış sürücü yüklenmiş olabilir. Denetim Masasından Görüntü'den Bağdaştırıcı sekmesine geçin ve ekran kartı ile birlikte verilen sürücüyü yükleyin.
9) Bilgisayarımı disket sürücüden açamıyorum. Hemen sabit diske geçiyor.
BIOS Setup kısmında bulunan boot seçeneğinde önce sabit diskten açması ayarlanmıştır. BIOS Setup'a geçin ve BIOS FEATURES SETUP kısmından "Boot Sequence" seçeneğini page up page down tuşlarını kullanarak "A" başta olacak şekilde ayarlayın.
10) Bilgisayara modem taktım fakat kullanamıyorum.
Denetim Masasından Modem'i tıklayın. Ekle tuşuna basın, modemi sücüsüyle birlikte yükleyin.
|